İletişim Bilgileri
image
image

OYUN TERAPİSİ NEDİR?

image

OYUN TERAPİSİ NEDİR?

OYUN TERAPİSİ NEDİR?

OYUN TERAPİSİ

Oyun çocuğun dili, oyuncaklar ise kelimeleridir.

Çocukların kelime haznesi dar olduğu için sorunlarını konuşarak zor ifade ederler. Aynı zamanda çocuklar 40 dakika bir konuşma üzerine odaklanamazlar. Bu nedenle çocuklarla yapılan seanslarda oyun ve oyuncak merkezli yaklaşımlar kullanılır. Bu yaklaşımlara genel itibariyle oyun terapisi denir. Oyuncak çocuklar için kendini ifade aracıdır. Çocuklar oyun terapisi için hazırlanmış özel bir oyun odasında kendilerini, sorunlarını, istek ve arzularını ifade ederler. Oyuncaklarla kendi dünyalarını yansıtan bir oyun kurarlar. Terapist çocuktan ve çocuğun kurduğu oyundan problem hakkında ipuçları toplar. Terapist, oyun terapisinde çocuğa bir şey öğretmez, onu yargılamaz, eleştirmez, övmez. Sadece çocuğu izler ve çocuk izin verdiği ölçüde oyuna katılır. Oyun terapisinde, oyun odası çocuğun sınırlı özgürlük alanıdır. Bu alanda kendine zarar vermeden istediği gibi oyun oynar. Bazen oyuncaklar kırılabilir, oda kirlenebilir veya çocuk kirlenebilir-ıslanabilir. Çocuk istediği gibi bağırabilir hatta ağlayabilir. Terapist bu durumlara karşı hazırlıklıdır. Bu durumlar oyun terapisinin birer parçasıdır.

İnsanın içinde kendini iyileştirme gücü vardır, oyun terapisi ile çocuğun içindeki bu güç açığa çıkar. İyileştiren biz değiliz biz sadece vasıtayız.

OYUN TERAPİSİNE KİMLER BAŞVURABİLİR?

Oyun terapisine 3-12 yaş aralığındaki çocuklar başvurabilir. Fakat çağımızdaki bazı 9 yaş ve üzerindeki çocuklar artık oyuncaklarla oynamamaktadır. Bu durumlarda Konya Mavi Psikoloji  Danışmanlık Merkezimizde çocuklarla yönlendirmeli oyun terapisi, diğer küçük çocuklarla ise çocuk merkezli oyun terapisi çalışılmaktadır. Her çocuğun seansa geliş problemi farklılık gösterse de genel hatlarıyla oyun terapisinde çalışılan konuları şu başlıklarda özetleyebiliriz.

·       Kardeş kıskançlığı

·       Öfke kontrolü

·       Yeme problemleri

·       Uyku problemleri

·       Tuvalet problemleri

·       Konuşma bozuklukları

·       Çocukluk çağı korkuları

·       Ayrılık kaygısı

·       Davranış bozukluğu

·       Dikkat eksikliği ve hiperaktivite

·       Fobiler

·       Travmalar

·       İstismar

OYUN TERAPİSİ SEANS SÜRESİ NE KADAR?

Oyun terapisi haftada bir gün bir seans şeklinde yapılır. Bir seans 45 dk sürmektedir. Dikkat eksikliği olan çocuklarda 20-30 dk arasında sürebilir. Seans sayısı çocuğa ve problem durumuna göre değişiklik gösterebilir. Genellikle 6-18 seans arasında problem durumu çözülebilmektedir.

OYUN NEDİR?

Oyunun çocuk için pek çok işlevi vardır.

Oyun;

·       Çocuğun kendini ifade etme aracıdır

·       Kuralları kendi deneyimiyle öğrenme aracıdır

·       Hayal ile gerçek arasında bir köprü kurmasını sağlar

·       Çocuğun iç dünyasının dışavurumudur.

·       Gizil enerjinin kullanılmasını sağlar.

·       Çocuğun sosyal ve ahlaki değerleri öğrendiği bir alandır.

OYUN TERAPİSTİ NE YAPAR?

Oyun terapisti çocuğa şu mesajları verir.

·       Yalnız değilsin, seninleyim

·       Seni duyuyor/ görüyorum

·       Seni anlıyorum

·       Sana değer veriyorum

OYUN TERAPİSİNİ KİMLER YAPAR?

Oyun terapisini oyun terapisi eğitimini tamamlamış, bu alanda kendini geliştirmiş terapistler uygulayabilir. Konya’da oyun terapisi için Konya Mavi Psikoloji Psikolojik Danışmanlık Merkezimize başvurabilirsiniz.

Oyun Terapisi Faydaları Nelerdir?

3 yaşından itibaren 12 yaşındaki çocuklara uygulanabilen oyun terapisi; çocuklarda var olan travmaları, depresyonu, kaygı ve takıntıları, eğer yaşadıysa cinsel istismarı, tuvaletini kaçırma problemini, uyku ve beslenme problemlerini, duygusal olarak bozuklukları ve düşünce sıkıntılarını ortaya çıkartabilen en başarılı psikoterapik yöntemdir. Bu sayede çocukların iç dünyasıyla bir terapi süreci geçirilir ve yaşadıkları sıkıntıların atlatabilmeleri için profesyonel destek süreci başlar.

Oyun terapisi oyuncakları kullanılarak yapılan terapilerle birlikte çözüm sürecine alınan çocuklarda kendilerini davranışsal olarak ve düşünsel olarak kontrol edebilme yeteneği gelişir. Bu yeteneğin beraberinde yaşadıkları problemlerle alakalı çözüm üretme kabiliyeti de geliştiren çocuklar, her terapi seansında kendilerini diledikleri gibi ifade edebildiklerini fark ettiklerinde ortamı daha fazla kabullenip daha fazla güven hissetmektedirler. Bunun sonucunda da ailesel ortamda üzerinde hissettiği baskıdan kurtularak daha rahat olmaktadırlar. Terapistlerin ihtiyacı olan nokta tam olarak bu güven ve rahatlık ortamı olduğundan, sorunların üzerine oynanan oyunlarla fark ettirmeden gidip tedavi sürecini oldukça eğlenceli şekilde geçirmektedirler.

Oyun Terapisi Nereden Alınmalı?

Çocuklar için oldukça önemli olan bu psikolojik tedavi sürecinde, mutlaka bu alanda uzmanlaşmış terapistlerden  yardım alınması gerekmektedir. Bu alanda kendini geliştirmemiş, sadece yetişkinler için terapi yapmış olan bireylerde çocukla istenilen iletişim bazen kurulamayabilmektedir.  Konya Mavi Psikoloji Danışmanlık Merkezine ulaşarak oyun terapistimizden randevu alabilirsiniz.